Pagina's

01 oktober 2025

Kruidenkaas

Kruidenkaas

Materiaal:

  • kaaszak
  • zuursel
  • stremsel.

Voorbereiding:

Gebruik een tetra brik melk, met volle melk is er het beste resultaat. 
Soms lukt het om voorzichtig de sluiting openen om het afdekvlies niet te beschadigen, soms is het handiger om het ganse stop-mechanisme te verwijderen (lukt niet bij elk type) ander draai je het tetra brik gewoon open. 
Er zijn 2 mogelijkheden om de melk te enten:

  • Foto: BMS Wijndepot
    Bij een nog gesloten tetra brik gebruik je een spuit van 50 ml met een dikke injectienaald. De zuiger uit de spuit en het zuursel erin, zuiger terugplaatsen, 30 ml melk optrekken en goed schudden, melk terug spuiten en nog 2x optrekken en leegspuiten. Het gaatje dichtkleven met kleefband.
  • Bij een opengedraaid brik giet je voorzichtig wat melk in een drinkglas met gladde rand of bekerglas op de inhoud van het zakje zuursel. Roer voorzichtig met een koffielepel die je eerst afspoelde met heet water en giet dit eventueel met een steriel trechtertje (een bekerglas heeft een teutje)terug bij de melk. Mengen en glas spoen met nog wat melk en teruggieten.
De bus 12 u op een warme, trillingsvrije plaats (20 ° - 25 °C) laten staan. Daarna gieten we het zuursel in een plastiek ijsklompjes zak. De zakken gaan de diepvries in voor later gebruik.
Bij diep gevroren zuursel gebruik je de dubbele dosis van wat in het recept aangegeven is.

Bereiding:

  • neem steriele melk (uit brik of fles, indien verse melk eerst pasteuriseren) en voeg 1% zuursel bij en 1 druppel stremsel per liter
  • laat 12 uur staan op een warme, trillingsvrije plaats (20 ° - 25 °C)
  • kruiden, noten, zout naar smaak toevoegen en traag mengen
  • doe de kaas in een kaaszak en laat gedurende 12 u uitlekken of 6 uur in een aardewerken kaaspot met een gewicht van 1,5  Ć   2 kg in de volger
  • daarna in een potje doen en 12 u laten narijpen in de koelkast

Tips:

  • pasteuriseren: melk opwarmen op laag vuurtje al roerend met de stift van de thermometer tot 75 °C. Vuur uit en nog 1 min blijven roeren. Snel koelen in ijswater.
  • gedroogde kruiden laat je eerst enkele uren zwellen in water - er zijn lekkere droge mengelingen te koop - verse kruiden geven kans op infectie of gisten
  • notenkaas door okkernoten en amandelnoten te laten weken in water, opgewarmd tot 75° C dan noten toevoegen en laten staan. De bruine pel (bitter) te verwijderen - noten toevoegen van bij het begin geeft meer smaak in de kaas (kan ook door toevoegen van fijngemaakte noten in de vijzel) - afsmaken met zeezout
  • je kan ook een zoete kaas maken als dessert met suiker en gesneden vruchten - suiker en vruchten net voor opdienen toevoegen (gisten)
  • materiaal bij BMS Wijndepot 

Een super-dessert

  • IngrediĆ«nten:
    • 500 g verse kaas
    • 2 eieren
    • suiker naar smaak
    • eventueel merg van 1 vanillestokje
    • eventueel scheutje likeur naar smaak
    • eventueel fruit
  • Bereiding:
    • ei en suiker kloppen tot ruban
    • kaas en likeur bijvoegen en mengen
    • eiwitten stijf kloppen
    • eiwit voorzichtig onder het mengsel scheppen
    • verdelen in porties - eventueel bodem van potjes bedekken met passend uitgelekt fruit
    • 1 uurtje rusten in de koelkast
    • afwerken met een contrasterende vrucht, blaadje van kruiden of eetbaar bloempje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Welkom bij zuivel eenvoudig zelf maken

Voor je aan het kaasmaken gaat, kan je hier de kaas-taal (enkele vaktermen) leren. Wij maken: yoghurt , verse/platte kaas en kruidenkaa...