zondag 1 september 2002

Kruidenkaas

Kruidenkaas

Materiaal:

  • kaaszak
  • zuursel
  • stremsel.

Voorbereiding:

Gebruik een tetra brik melk, met volle melk is er het beste resultaat. Voorzichtig de sluiting openen om het afdekvlies niet te beschadigen, soms is het handiger om het ganse stop-mechanisme te verwijderen (lukt niet bij elk type). Doe het zakje zuursel in 1 liter melk, wij gebruiken hiervoor een spuit van 50 ml met een dikke injectienaald. De zuiger uit de spuit en het zuursel erin, zuiger terugplaatsen, 30 ml melk optrekken en goed schudden, melk terug spuiten en nog 2x optrekken en leegspuiten. Het gaatje dichtkleven met kleefband. De bus 12 u op een warme, trillingsvrije plaats (20 ° - 25 °C) laten staan. Daarna gieten we het zuursel in een plastiek ijsklompjes zak. De zakken gaan de diepvries in voor later gebruik.

Bereiding:

  • neem steriele melk (uit brik of fles, indien verse melk eerst pasteuriseren) en voeg 1% zuursel bij en 1 druppel stremsel per liter
  • laat 12 uur staan op een warme, trillingsvrije plaats (20 ° - 25 °C)
  • kruiden, noten, zout naar smaak toevoegen en traag mengen
  • doe de kaas in een kaaszak en laat gedurende 12 u uitlekken of 6 uur in een aardewerken pot met een gewicht van 1,5  Ć   2 kg in de volger
  • daarna in een potje doen en 12 u laten narijpen in de koelkast

Tips:

  • pasteuriseren: melk opwarmen op laag vuurtje al roerend met de stift van de thermometer tot 75 °C. Vuur uit en nog 1 min blijven roeren. Snel koelen in ijswater.
  • gedroogde kruiden laat je eerst enkele uren zwellen in water
  • je kan ook een zoete kaas maken als dessert met suiker en gesneden vruchten

Een super-dessert

  • IngrediĆ«nten:
    • 500 g verse kaas
    • 2 eieren
    • suiker naar smaak
    • eventueel merg van 1 vanillestokje
    • eventueel scheutje likeur naar smaak
    • eventueel fruit
  • Bereiding:
    • ei en suiker kloppen tot ruban
    • kaas en likeur bijvoegen en mengen
    • eiwitten stijf kloppen
    • eiwit voorzichtig onder het mengsel scheppen
    • verdelen in porties - eventueel bodem van potjes bedekken met passend uitgelekt fruit
    • 1 uurtje rusten in de koelkast
    • afwerken met een contrasterende vrucht, blaadje van kruiden of eetbaar bloempje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boter

Wie geregeld kaas maakt, maakt ook wei. Wei (smaakt wat zuur en kaasachtig) kan je drinken = gezond en bevat melkzuur (voorkomt o.a. darmkan...