zondag 1 september 2002

Ricotta

Ricotta (Italiaans voor herkookt) wordt gemaakt door de wei na het kaasmaken nogmaals aan te zuren en dan te koken.
Het kan ook eenvoudiger!

Ingrediƫnten

  • 1 l melk voor een rijke kaas eventueel 0,25 l room toevoegen
  • 2 g citroenzuur of sap van 1 citroen
  • 2 g zout
  • gedroogde kruiden naar smaak

Materiaal

  • kookpot
  • hoge soepketel
  • houten lepel
  • thermometer
  • plattekaaszak of neteldoek
  • wasspelden

Uiteraard kan een amateur kaasmaker zijn kaasspullen gebruiken.

Bereiding

  • melk met zout in een pot al roerend opwarmen tot 90 °C
  • pot van het vuur en al roeren zuur toevoegen
  • na 20 tot 30 min moet de massa stevig zijn ander nog 10 min wachten
  • neteldoek in hoge pot tot op de bodem en vastzetten met wasspelden
  • pot met kaas doorroeren (eventueel net voor het roeren kruiden toevoegen) en overgieten
  • doek omhoog brengen zodat de onderkant niet in de vloeistof hangt
  • regelmatig de stevigheid controleren

Smakelijk

  • deze ­volle ricotta smelt mooi op paste en is best geschikt om kaastaart en cheesecake te maken
  • ricotta kan gedroogd worden door uit te spreiden op een bakpapier en dan in de oven op 40°C te drogen.
  • droge ricotta is lekker over salades

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boter

Wie geregeld kaas maakt, maakt ook wei. Wei (smaakt wat zuur en kaasachtig) kan je drinken = gezond en bevat melkzuur (voorkomt o.a. darmkan...