Ricotta (Italiaans voor herkookt) wordt gemaakt door de wei na het kaasmaken nogmaals aan te zuren en dan te koken.
Het kan ook eenvoudiger!
Ingrediƫnten
- 1 l melk voor een rijke kaas eventueel 0,25 l room toevoegen
- 2 g citroenzuur of sap van 1 citroen
- 2 g zout
- gedroogde kruiden naar smaak
Materiaal
- kookpot
- hoge soepketel
- houten lepel
- thermometer
- plattekaaszak of neteldoek
- wasspelden
Uiteraard kan een amateur kaasmaker zijn kaasspullen gebruiken.
Bereiding
- melk met zout in een pot al roerend opwarmen tot 90 °C
- pot van het vuur en al roeren zuur toevoegen
- na 20 tot 30 min moet de massa stevig zijn ander nog 10 min wachten
- neteldoek in hoge pot tot op de bodem en vastzetten met wasspelden
- pot met kaas doorroeren (eventueel net voor het roeren kruiden toevoegen) en overgieten
- doek omhoog brengen zodat de onderkant niet in de vloeistof hangt
- regelmatig de stevigheid controleren
Smakelijk
- deze volle ricotta smelt mooi op paste en is best geschikt om kaastaart en cheesecake te maken
- ricotta kan gedroogd worden door uit te spreiden op een bakpapier en dan in de oven op 40°C te drogen.
- droge ricotta is lekker over salades
Geen opmerkingen:
Een reactie posten