zondag 1 september 2002

Yoghurt

Yoghurt is gefermenteerde melk. Als ferment kan je naar keuze yoghurtferment of bifidusferment gebruiken.
Je kan ook starten met een ent van ongepasturiseerde verse (levende) yoghurt.
Google brengt je zeker bij een leverancier van ferment.

Materiaal:

  • yoghurtmachine
  • gepasteuriseerde melk
  • yoghurtferment

Bereiding:

  • eerste bereiding: zie handleiding toestel
  • na allereerste bereiding 5 plastiek potjes vullen met  telkens 5 soeplepels verse yoghurt en diepvriezen
  • voor 2de en volgende bereiding (om de 2 of 3 dagen): 5 soeplepels yoghurt en 1 liter melk
  • als de yoghurt te dun wordt, verder werken met een diepvries potje
  • zo kom je met één zakje ferment bijna 5-6 maanden toe

Tips:

  • fruityoghurt: steeds yoghurt bij het fruit voegen net voor het gebruik zodat de yoghurt cultuur intact blijft en kan gebruikt worden om veder te kweken
  • fruityoghurt met vers fruit onmiddellijk consumeren ander kans op spontane gisting
  • yoghurt is ook een goeie basis om light mayonaise te maken (helft om helft met gewone mayonaise)
  • yoghurt is een goeie basis om yoghurtvinaigrette te maken
    • 1/2 l verse yoghurt
    • 2 eetlepels (graan)mosterd
    • 1 eetlepel acacia vloeibare honing
    • scheutje wijnazijn met dragon of ciderazijn
    • scheutje notenolie of macadamia olie
    • peper
    • zout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boter

Wie geregeld kaas maakt, maakt ook wei. Wei (smaakt wat zuur en kaasachtig) kan je drinken = gezond en bevat melkzuur (voorkomt o.a. darmkan...