vrijdag 20 augustus 2021

Boter

Wie geregeld kaas maakt, maakt ook wei. Wei (smaakt wat zuur en kaasachtig) kan je drinken = gezond en bevat melkzuur (voorkomt o.a. darmkanker), vitaminen en mineralen.  
Wei is ideaal om luchtig brood te bakken, hierdoor krijgt men een natuurlijk vervangproduct voor zuurdesem. Meestal wordt wei gebruikt als basis voor de voeding voor kalveren. Je kan het ook gebruiken om weipannenkoeken te maken (tikkeltje zuur,  beetje kaas- en nootachtig van smaak), bij het huisdierenvoer of op de composthoop gieten.


Wei zijn de vloeibare delen uit de melk, vooral water, melksuiker en mineralen. Ook nog een beetje vet en met erg weinig eiwitten (zitten in de kaas).
De wei kan nog gekarnd worden om weiboter te maken (het vet wordt eruit gehaald).

Heb je te weinig wei dan eerst de wei koelen in een teil (een nachtje onderaan op de glasplaat van de koelkast).
Er zal een laagje op de wei komen te liggen. Dit laagje kan je afscheppen en invriezen tot je ongeveer een halve liter hebt.
Dan ontdooien en in een kleine karn of een keukenrobot doen en laten draaien. Leuk voor kids is een blazen karn zoals bijvoorbeeld deze van Kilner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boter

Wie geregeld kaas maakt, maakt ook wei. Wei (smaakt wat zuur en kaasachtig) kan je drinken = gezond en bevat melkzuur (voorkomt o.a. darmkan...