zondag 1 september 2002

Mozarella

Mozarella is een verse kaas die slechts beperkt houdbaar is in de koelkast maar snel klaar is.

Aan te kopen:


  • kaasvorm
  • wrongelsnijder
  • zuursel en stremsel
  • eventueel kaaspers - kan ook met gewichtjes (flesjes water)

Bereiding:

  • 10 liter melk afmeten
  • Melk opwarmen tot 31 °C
  • 50 druppels stremsel en 100 ml zuursel toevoegen
  • Stremmen: 30 min bij 29 °C

  • Snijden wrongel: 5 min
  • Bezinken: 2 min
  • 1/3 weiafscheppen, 3 liter water van 30 °C toevoegen
  • Nawarmen: 5 min bij 30 °C
  • Zoveel mogelijk wei afscheppen,
  • Mengen met zout en kruiden 2 min zie ook tips
  • Vaten vullen, goed aandrukken  
  • Rusten, kaasvat ondersteboven: 10 min
  • Kaasje omkeren in het net, en  voor vaten zonder netje kaasdoek aanbrengen en 10 min rusten
  • Persen: 45 min
  • Uitpakken van kaas, eventueel garneren en in de koeling

Tips:

  • bak appelschijfjes, op het einde wat suiker en kaneel toevoegen laat licht karamelliseren, laat afkoelen en overgiet met Calvados, 15 min laten trekken en in stukjes hakken. Toevoegen voor het vullen van de vaten.
  • doe hetzelfde met peertjes en Poire Williams
  • laat rozijnen 15 min weken in warm water, spoelen en overgieten met rum en minstens15 min laten trekken en in stukjes hakken. Toevoegen voor het vullen van de vaten
  • mengeling van 4 pepers fijn drukken, grof zeezout en toevoegen voor het vullen van de vaten
  • mengeling van Provençaalse kruiden en grof zeezout dik aanbrengen tussen het netje of kaasdoek en de kaas
  • bedenk en probeer zelf lekkere combinaties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boter

Wie geregeld kaas maakt, maakt ook wei. Wei (smaakt wat zuur en kaasachtig) kan je drinken = gezond en bevat melkzuur (voorkomt o.a. darmkan...